כלים לזוגיות טובה
זוגות רבים ביקשו ממני "כלים לזוגיות" עוד בטרם טיפול, מתוך האמונה שהכלים שיקבלו יעזרו להם להמשיך להתמודד עם הקשיים שלהם בעצמם. מאחר שחשבתי שהכלים האלה מובנים מאליהם, ושהקושי העיקרי הוא ליישם אותם, לקח לי זמן להיענות לבקשה הזו, ולהכין רשימת כלים.
כשהכנתי את הרשימה, הגעתי לעשרה כלים חשובים. טרחתי והגדרתי כל אחד מהם. את ההגדרות תוכלו לראות כאשר תלחצו על כל כלי בנפרד (התגיות בצבע בורדו, שבצידי הדף הזה). תוך כדי הכנתם, הבנתי גם שלא כולם לגמרי מובנים מאליהם. הצורך בהמשך הקשר, למשל, יכול להיות מובן מאליו כאשר מדובר בזוגיות, והגדרתי אותו ככלי תחת הכותרת "מחוייבות". חציה הראשון של ההגדרה אכן מובן מאליו, אבל חציה השני – לא תמיד, ודורש העמקה. כך גם הדקויות של ההבנה מהן "אמפתיה" ו"הקשבה", למשל, וזה נכון גם לעוד כלים נוספים.
הרשימה כוללת את כל מה שהיינו רוצים לקבל בזוגיות. אלא שכאשר נשאל את עצמנו: האם אני עצמי מצליח/ה ליישם את הכלים האלה במלואם, נוכל להבין שלא תמיד זו משימה קלה לביצוע.
כי במציאות צפים מדי פעם הבלמים שלנו, כמו מצבי רוח, חוסר סבלנות, החרדה מפני יצירת תקדימים שיהיה קשה לסגת מהם בהמשך, כמו גם הצורך בהדדיות וחוסר האמון שלנו בכוונות או ביכולת של הצד השני לממש את אותם הכלים ממש. יכולים לעלות אז פגיעות, התחשבנות, חוסר רגישות, כעסים, נקמנות – לא מרוע, אלא מתוך רצון לשנות, לטלטל או לזעזע את הצד השני, כדי שיבין עד כמה הדברים חשובים. אלא שלא פעם הצד השני מגיב, במקום בהבנה ובחרטה, דווקא בהרמת הבלמים וההגנות שלו, והזוגיות עולה אז על רכבת הרים של עליות ומורדות. איך עושים זאת נכון?
בגלל כל אלה, הטיפול הזוגי, יותר משהוא עוסק בכלים עצמם, שברובם הם די מובנים מאליהם, הוא עוסק באיבחון ובטיפול בקשיים שמפריעים ליישם אותם.